קציצות “דגים” טבעוניות ברוטב עגבניות ופלפלים
אוח כמה שאני מאושרת מהמתכון הזה, ואיך ולמה לקח לי כל כך הרבה זמן למצוא זמן להכין אותו, או לסדר אותו בראש שישב לי נכון?!?..
והיום הגיע היום שלו, אין לאן לברוח, וכמה מזל, כי הקציצות יצאו נפלאות,
כבר בחצי הדרך נישנשתי כמה (עם ניסיון לזכור כמה יצאו כדי שאוכל לדווח).
אז על מה אנחנו מסתכלים כאן, בעיקרון בסיס הקציצות מורכב מסייטן שנותן מרקם מושלם,
וטופו שמאחד את החומרים ומוסיף רכות ולחות לקציצות.
האצות הן אלו שמרכיבות לנו את הטעם הימי למתכון וזה בדיוק מה שחיפשנו. כמובן ששום דג לא קיפח חייו עבורינו 😉
במתכון כתוב “3 דפי נורי”, אבל אם מכינים ללא תוספת הרוטב (כקציצות יבשות בלבד), אפשר להשתמש גם ברק 2 דפים והטעם פחות “דגי”, יותר עדין, מושלם בעיניי, ומאווד טעים.
וכן, אפשר גם לאפות.
עם הרוטב הטעמים הימיים מתכהים ולכן מי שמכין את הרוטב (חובה לכין את הרוטב, כן?!?.), רצוי להוסיף עוד דף אצה ( דפים 3) על מנת לחזק את תחושת הטעם בקציצות.
אחרי שטרפנו, בערב דחפתי כמה קציצות לסנדוויץ’ עם טחינה וסלט קצוץ והתעלפתי שוב…
כמה חבל שנגמר, עכשיו נשאר רק להביט ולהתגעגע עד להכנה הבאה,
מחר אכין מפרום חצילים כך שיש למה לצפות… מה לעשות, ‘אני אוהבת אוכל’
(כך הצהרתי רישמית היום במטבחנו בעוד אני מנשנשת צ’יפס קייל עם שוקולד וקינמון), גם לזה יש מתכון שיעלה בקרוב. 🙂
קציצות “דגים” טבעוניות ברוטב עגבניות ופלפלים
כמות לכ-20-25 קציצות
מרכיבים:
לקציצות:
200 גרם טופו קשה, לסחוט היטב מהנוזלים
300 גרם סייטן, אם מגיע במים אז המשקל לאחר סינון המים
3 אצות נורי (אצות כמו של סושי)
5 שיני שום חתוכות
2 גבעולי סלרי בינוניים
חופן בינוני של כוסברה/פטרוזליה (לפי ההעדפה האישית)
4 כפות קורנפלור
בין 1-4 כפות קמח (לפי סמיכות התערובת, נדבר על כך בהמשך)
מלח פלפל לפי הטעם
כפית חרדל
כפית סומק (אופציונלי)
לרוטב:
5-6 כפות שמן לטיגון (אני משתמשת בשמן זרעי ענבים)
1 פלפל אדום חתוך לרצועות דקות
5-6 שיני שום קצוצות
מעט שמן לטיגון השום
4 עגבניות מרוסקות
כפית פפריקה אדומה (אפשר חריפה)
2 כפות רסק עגבניות
מעט עלי כוסברה מעל (אפשר להשתמש בעשב תיבול אהוב אחר למי שלא אוהב כוסברה)
מלח ופלפל לפי הטעם
ההכנה:
קציצות:
את הסייטן אני ממליצה (לא כמו בתמונה שנראה שהכנסתי הכל יחד) לקצץ לא יותר מידי דק ובנפרד במעבד מזון, שישארו גושים קטנים של סייטן, זה ממש מוסיף מרקם לקציצות, אז לאחר הריסוק להעביר הצידה ולהמשיך עם השאר.
לרסק יחד את הטופו המסונן והסחוט יחד עם האצות, אפשר לחתוך הכל לחתיכות קטנות ביד ולהכניס יחד למעבד מזון. לרסק עד לעיסה. לערבב ידנית יחד עם הסייטן,
לכסות בניילון נצמד ולהעביר למקרר למשך הלילה לספיגת טעמים.
לאחר שינת לילה טובה במקרר, נוציא ונמשיך.
במעבד מזון נרסק יחד את הסלרי והכוסברה, נטגן קלות בלבד את השום, עד לשקיפות ומעט הזהבה ונוסיף למעבד מזון, נוסיף גם את החרדל ונוסיף את התבלינים לקציצות, נזהר לא לשפוך את כל הסומק על הריצפה (ראו צילום למטה), ננקה את הסומק מהריצפה ונמשיך כאילו כלום לא קרה.
נטחן הכל יחד ונעביר לקערה, בקערה נוסיף את התערובת מאמש, ואת הקורנפלור ונערבב ידנית, היטב.
עכשיו בחלק הזה נרגיש את הבלילה, אם היא מספיק יציבה (תלוי במידת המים בטופו) אז אין צורך בקמח, אך אם היא רכה מידי, נוסיף בהדרגה כף בכל פעם עד לתערובת רכה אך שאפשר לגלגל אותה לכדורי קציצות, גם אם היא נראת לכם קצת יותר מידי רכה, עדיין נסו לגלגל לקציצות כי לפעמים זה מטעה ועדיף כמה שפחות קמח.
צרו כדורי קציצות וטגנו עם עוד מעט שמן (אני משתמשת בדי מעט) משני הצדדים עד להזהבה ויצוב הקציצות.
הניחו בצד בקערה עם נייר סופג ונעבור להכנת הרוטב.
הרוטב:
נחמם מעט שמן לטיגון ונטגן את רצועות הפלפלים למשך כ2 דקות ועירבוב, נוסיף את השום ונמשיך בטיגון עד להזהבת השום והפלפלים.
נוסיף את העגבניות המגורדות/מרוסקות במעבד מזון ואת שאר המרכיבים יחד ונביא לרתיחה, נבשל על אש קטנה למשך כ10 דקות ונוסיף את הקציצות פנימה. נבשל למשך עוד 10 דקות עם מכסה פתוח ועל אש קטנה עד לצימצום הרוטב ומידי פעם נערבב או ננער את הסיר, חשוב לוודא שכלום לא נשרף בתחתית ושהנוזלים לא נגמרים מהר מידי.
את הכוסברה אפשר להוסיף רגע לפני סיום הבישול או בתחילתו, לפי ההעדפה, אני מכניסה את הכוסברה 5 דקות לקראת סיום והצבע נשאר עדיין ירוק ויפה, תכינו מקום בשולחן לאיזה סלט ירוק וחלה טריה ללא ביצים ותתכונו להתעלף!
אנחנו- טרפנו…
ותזכורת קטנה לפוסט צילום בפייסבוק שהעלתי ממש מזמן 🙂
שלום נטלי, המתכון לקציצות דגים ברוטב” נקרא מצוין. שאלתי. למה הכוונה סייטן בנוזלים? אני מכירה סייטן בצורות וטעמים של נקניקים מהצומח מתובלים. מאד רוצה להכין את הקציצות הללו. תודה וברכה בת-שבע מעריכה ותיקה.
תודה רבה בת שבע, בעיקרון אפשר להשיג את הסייטן בתור גושים שרועים בנוזל מים עם סויה או טעמים אחרים, אבל מאוד תלוי איפה את קונה ואם בכלל מוכרים משהו כזה באיזורך, תנסי לשאול בחנויות הטבע אם יש להם את הסייטן לא מעובד לנקניק אלא פשוט בצורתו היחסית טבעית.
בואנה את יצירתית.. קבלי חח
למרות שאני לא נוגע בסייטן (שטן) , הייתי אוכל קציצה כזו בפיתה!!
הכי שווה לשכנע את האלה מהצד השני 🙂
היי נטלי, נראה מעולה! מעולם לא טעמתי קציצות דגים אך הן תמיד נראו טעימות ואני מחכה כבר לנסות. שתי שאלות: באיזה חרדל השתמשת, אבקה, אנגלי. דיז׳ון? וגם, סייטן זה נחמד אבל תמיד עושה לי ״בלגן בבטן״ ותחושה לא נוחה (עם קטניות למשל אין לי בעיה) זה קורה גם לאחרים? יש דרך למנוע/להפחית את העניין?
תודה על בלוג מושלם!
בשמחה, הכמות לא גדולה של הסייטן בקציצות, אבל אם ממש לא מסתדר לך, את יכולה להשתמש רק בטופו, לטגן אותו מעט שיקבל מרקם קריספי קצת ולרסק קלות לפני הכנת הקציצות…החרדל הוא חרדל רגיל, הממרח, לא הגרגירי. אבל את יכולה גם דיז’ון אם את אוהבת…
היי נטלי, קודם כל תודה על המתכון!
שאלה לגבי הסייטן- אני קונה את הסייטן הקפוא של בודהה בורגר, והוא לא מגיע בשום נוזל. האם יש צורך להשרות אותו במעט סויה לפני כל תהליך ההכנה?
אין שום צורך, כמו שזה תשתמשי בו, רק להפשיר היטב לפני השימוש. אלא אם כן את לא אוהבת את הטעם של הסייטן כמו שהוא ואז זה עיניין של טעם כבר… תודה רבה… 🙂
נראה מושלם..תאווה לעיניים.. עצרתי את העולם לחצי שעה ו..התבשיל כבר על הגז!!!!
תודה על המתכונים הנפלאים!!!
ממש אשת חיל, כל הכבוד על התיקתוק הזריז 🙂 בתאבון 🙂
נראה מדהים 🙂
שאלה קטנה לגבי הלילה במקרר-
האם זה חובה? זה לא יצא טוב בלי לילה במקרר?
או רק לאחר כמה שעות במקרר?
תודה!
אפשר גם לאחר מס’ שעות, הלילה זה רק להבטיח שזה אכן קיבל מספיק זמן וללא ספק.
ועוד שאלה-
האם אפשר לוותר על הסלרי או להמיר במשהו אחר?
תודה רבה!
אפשר לוותר
יצא מעולה! אמרתי לאמא שלי שאם היא הייתה מכינה לי הייתי בטוחה שהכינה לי דג…
איזה כיף לקרוא, מעולה, תהנו 🙂
הכנתי בשינויים קטנים (בלי להשהות לכמה שעות מאילוצי זמן, וקמחים שונים). איזה כיף זה… החזיר לי את חדוות הבישול לאחר תקופת יובש. בפעם הבאה ישמצב שאשים איזה 5 דפי אצות זה לא היה לי מספיק טעם ימי…
ממש תודה, הבלוג שלך נפלא ומעורר השראה. טולי
תודה רבה, משמחת… תהני
אני ממש רוצה להכין!! אבל יש לי כרגע רק פתיתי סויה וטופו. נראה לך שאם אמיר את הסייטן בפתיתי סויה זה יצא טוב??
היי ענבל, ברמת העיקרון יצא מעולה גם עם פתיתי סויה, אני אישית לא מתה על הטעם שלהם אלא אם כן זה טחון מין הצומח של טבעול שאני לא בטוחה אם קל להשיג כרגע, אם את אוהבת פתיתי סויה, אז בכיף, זה יעבוד! 🙂
אז הכנתי עם פתיתי הסויה במקום הסייטן.
יצא מאוד פירורי, ובשלב הוספת הקמח הוספתי מים במקום.
אממה – יצא מעולה!!! כנראה שממש קשה להרוס את הקציצות האלה!
אבל עדיין בשביל להפיק לקחים לפעם הבאה – את חושבת שפשוט סחטתי יותר מידי את הטופו והסויה?
ברמת העיקרון כל שינוי בסיסי שעורכים במתכון מצריך איזשהי התאמה נוספת, אז פה כניראה היה חוסר איזון במידת הנוזלים, מעולה שחשבת להוסיף ולאזן את המרקם, יש כאלה שלא מסתדרים אם משהו לא מצליח להם 🙂
כניראה שהשינוי הצריך את ההוספה של המים ליצירת מרקם דביק ובצקי יותר. שמחה שהסתדרת ונהנת… 🙂
תודה רבה רבה
סתם רציתי לעדכן אחרי פעמיים נוספות שהכנתי את המתכון הזה. גם כאשר הכנתי עם סייטן (כזה שמגיע קפוא) ולא סחטתי בכלל את הטופו, בשלב הוספת הקמח התערובת יצאה פירורית והוספתי מים עד שהרגשתי עם הידיים שהעיסה יציבה. (פחות קמח, פחות קלוריות יההיי :)) חוץ מזה, אני אף פעם לא נזכרת מספיק זמן מראש כדי לתת לבלילה לנוח במקרר..
אני אופה את הקציצות בחום גבוה מאוד 7 דקות מכל צד, נותנת להן קצת זמן להתייצב ואז מכניסה לבישול קצר ברוטב.
ואפילו עם כל השינויים האלה, המתכון הזה פשוט מעדן!! ללא ספק הקציצות הטבעוניות הכי טובות שהכנתי! והכנתי הרבה סוגים, סויה, סייטן, עדשים וכו’.. אז שוב רציתי להגיד המון המון המון תודה!!
אוףףףף יצא לי ממש פירורי התערובת של הטופו סייטן אצות… ולא שמתי לב לתמונה שהיא שונה אז המשכתי ואז בעירבוב הסופי עם כל המרכיבים יצא לי סופר פירורי! אז ניסיתי להוסיף מים כמו שמישהי פה כתבה אבל זה לא עזר ולא שינה…. כל הקציצות התפרקו! מה עשיתי לא בסדר? השתמשתי בטופו קשה כמו שכתבת… וסייטן טבעי שקצצתי כמו שכתבת…
:-(((((
לי זה נשמע שלא טחנת מספיק עד למרקם הרצוי, לפעמים כשמשהו לא נדבק, מוסיפים לו מעט מים וקמח ליצירת עיסה דביקה יותר, אם לא זרקת הכל, ממליצה לנסות עם הטיפ…
היי,
כמה שאלות:
– הטופו הקשה זה 200 גרם לפני הבישול?
כמה צריך לבשל אותו?
זה משנה איזה סוג? זה יכול להיות “כמו בשר” בעדן טבע?
היי ניב, זה לפני בישול, מבשלים יחד עם הכל, לא מבשלים לפני ואז משתמשים.
חייב טופו במתכון, זה חלק מהחומר ה”מדביק” של הקציצות. כמו בשר זה קצת לא דביק ולכן הטופו הרגיל יותר מתאים.
שבת שלום,
שאלה: מה נותן החרדל? והאם זה יגרע (ממש יגרע)
אם לא אוסיף??
יצא מושלם גם ללא החרדל, זה רק תוספת לטעם 🙂
הי נטלי ותודה על המתכונים המצויינים שמלווים אותי מרגע כניסתי לטבעונות.
עולם שלם של החלק האופטימי של הטבעונות ועל כך תודה לך…
שאלה לגבי הרוטב, האם יש צורך להוסיף מים לרוטב ? כי בצילום נראה שיש די הרבה ממנו וברכיבים אין הרבה רכיבים רטובים..
אז שלא יתייבשו לי…
תודה:-)
אם נראה שמתייבש אזס להוסיף מעט מים, אני אוסיף למתכון הערה בהמדך 🙂
היי
מה זה אומר טופו מסונן וסחוט? ?
ואת הטופו המוסנן והאצות לשים בבלנדר שיצא מרקם דק דק דיסתי?
תודה!
ויש לך אחלה מתכונים 🙂
היי מירי, הטופו מגיע בתוך נוזל אז לסנן אותו מהמים, לסחוט עם הידיים שלא יהיה יותר מידי רטוב ולרסק לחתיכות קטנות, לא חייב עד לממרח, רצוי להשאיר מעט טקסטורה
היי נטלי, תודה רבה! זה נראה מעולה!
כתבת בהתחלה שאפשר גם לאפות. רציתי לשאול איך זה עובד בהקשר של הרוטב? אופים את הקציצות בתבנית בלי כלום ואז מוסיפים לרוטב המתבשל? או שמכינים את הרוטב ואז אופים את הקציצות בתוכו?
שוב תודה 🙂
אופים את הקציצות, במקום לטגן, ואז להניח ברוטב ולבשל 🙂
או שאפשר לאפות את הקציצות ולבשל את הרוטב בנפרד, ופשוט למזוג אותו מעל הקציצות.
הי נטלי,
קודם כל המתכונים שלך הם פשוט מדהימים.
המתכון הזה ספציפית הוא להיט אמיתי.
עשיתי בו קצת שינויים שאולי תתענייני בהם:
שילבתי עם המתכון הזה: http://mablogeria.blogspot.co.il/2008/12/blog-post_29.html
של קציצות טונה וסלרי. התייחסתי לטופו בתור הטונה.
בנוסף, בפעם הקודמת שהכנתי את המתכון, הקציצות פשוט התפוררו לי ברוטב. אז הפעם הוספתי כמה כפות קמח חומוס כדי לחזק את הקציצות. שמתי רבע כוס פרורי לחם, רבע כוס גרעיני שומשום, קליפת לימון קצוצה דק, קורנפלור וקמח חומוס. וכמובן תבלינים.
יצא קציצות חזקות ומוצקות שעמדו יפה בבישול ברוטב.
מתכון סוף הדרך לגמרי.
את מכירה את האתר של מרילין?
טבענתי בקלות מתכונים שונים משם. פשוט אתר מעולה.
נשמע מאוד מעניין תודה רבה 🙂
קודם כל – וואו, נראה מדהים!
גם אני רק שאלה (למרות שכבר די הופגזת) 🙂
למה לא מוסיפים את השום, הירק והתבלינים לתערובת הקציצות לפני שמכניסים למקרר?
שלב מסרבל ומלכלך בעיניי, העדפתי לנקות פעם אחת 🙂 לא ניסיתי, לא שוללת, אני חוששת שהירק לא יחזיק מעמד טרי לאחר הקיצוץ, אבל השאר- אין מניעה. 🙂
יצא מעולה. תודה
היי נטלי~!
אפשר להשתמש באוקרה במקום הטופו? (אני מכינה את החלב סויה והטופו במכונה מיוחדת ותמיד יש את השאריות שחבל לזרוק…)
תודה!
לדעתי אין שום בעיה, זה בעיקרון אותו החומר אז אשמח לפידבק של איך יצא 🙂
הכנתי אתמול ויצא פצצה! גם הרוטב היה כ”כ טעים שהכנתי עוד כמות היום 🙂
תודה על המתכון,אמליץ עליו בכייף!
היי נטלי, אני רק שאלה 😉
במה אפשר להחליף את הטופו?
אפשר בטחון מין הצומח, סייטן מפורר, או לפורר “שניצל” טבעוני טעים שאת מכירה.
רציתי לכתוב לך שאין כמוך!
שני תבשילים מימי כאוכל בשר העלו בי געגועים: מעורב ירושלימי וקציצות דגים.
את המעורב הירושלמי פתרתי בעזרת תיגון של רצועות בצל ורצועות טופו דקות עם טבלין “מעורב ירושלמי” מוכן וזה יוצא חלום.
את מתכון קציצות הדגים שלך אני הולך לנסות בקרוב.
תודה רבה.
נטלי, האם אפשר ללא סייטן? רק טופו או אוליי קוואקר במקום? אני לא מתחברת לסייטן…
כמובן, באותה כמות את יכולה להכין עם טופו קשה (לא מהרכים מידי) וזה יצא מצויין, אם את משתמשת בטופו מעט רך אז אולי באמת להוסיף לא קוואקר למצק מעט שלא יצאו קציצות נימוחות מידי.
Hi Natalie!
Thanks for yet another AMAZING recipe! you’re a star!!!
Do you have to soak the nori seaweed before adding it to the magimix mixture?
Thanks loads!
Tamar
Hi Tamar, no need for soaking, I just add it like that. thank you so much!
הי נטלי, המתכון נראה טירוף (כמו כל הבלוג הזה..), אני כרגע בשלב הראשון של ההכנה 🙂 רציתי לשאול לגבי האפייה, באיזה חום וכמה זמן?
תודה רבה
הי נטלי
את הקציצות המוכנות ברוטב אפשר להקפיא?
תודה!
ממליצה להקפיא לפני ההכנסה לרוטב.
אפשר לוותר על האצות?
כמובן, אך זה וויתור קטן על הטעם.
הי נטלי
הכנתי היום ויצא טעים מאד, השתמשתי באצות ווקאמה, במקום נורי ויצא מאד “דגי”, הבעיה שלי הייתה שלמרות שבטיגון הקציצות יצאו מאד מוצקות, בבישול הן נעשו מאד רכות וכל נסיון להוציא אותן בכף גרם להן להתפורר. אני חושבת שבישלתי אותן ברוטב יותר זמן ממה שכתבת, האם זו הבעיה או שכדאי להוסיף משהו למתכון לייצוב? שמתי רק קורנפלור, לא קמח כי העיסה הייתה יציבה מאד, ועכשיו ראיתי שצריך לשים לפחות כף אחת קמח…. אולי כאן הבעיה?
יתכן, לפעמים כשמשנים משהו, זה לא כל כך עובד. בכל מקרה יש לבשל בעדינות ולזמן קצר…
כל הכבוד על המתכון המצוין הזה!
הקציצות יציבות במרקם כייפי, רך ונעים בפה. הרוטב עדין ועשיר גם יחד. השילוב מצוין!!
כל המשפחה נהנתה, כולל הבן שלי בן השלוש שמאוד בררן באוכל, ואכן כל הסיר חוסל.
הייתי בכיף מכפילה את כמות הרוטב או לפחות נותנת עוד 50% ממנו :). בתור תוספת למנה הכנתי פירה קרמי מועשר בגבינת הסויה (לפי המתכון שלך) שהייתה לי במקרר וזה היה מושלם.
ממשיכה לנסות עוד מתכונים שלך. תודה 🙂
תודה רבה 🙂 שמחתי לקרואץ מסכימה לגביי הרוטב, הוא טעים, אפילו לטבול ככה עם הלחם…
שלום נטלי
האם אפשר להשתמש באצות וואקמה, בכמה מהן, והאם צריך לרכך אותן במים לפני הטחינה?
שלום
האם אפשר להשתמש באצות ווקאמה?
הן לא נטחנות במעבד אלא נשארות שלמות, אבל זה מה שיש לי
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!